Hallo allemaal,

Het is weer bijna zover nog even en dan kunnen we onze grote liefde weer van stal halen. Nu alleen hopen dat er in deze laatste maanden niet nog eens tonnen met zout over de wegen gestrooid wordt, net als afgelopen jaar, want dan moeten we nog iets langer wachten om een stukje te kunnen toeren. Even afwachten nog.

In de tussentijd kunnen we nog mooi even onze theoretische kennis en vaardigheden op pijl brengen, zodat we in ieder geval mentaal weer goed aan het nieuwe motor seizoen kunnen beginnen. Want vaak wordt de mentale voorbereiding onderschat en eigenlijk is dit al de helft van het veilig motor rijden. In je hoofd al een aantal scenario’s hebben met wat te doen in moeilijke gevallen en weten waar je zwakheden liggen, zodat je penibele momenten van te voren aan ziet komen en hierop een antwoord hebt.

Wij als HOG leden hebben allemaal weer het informatie pakket met de bijbehorende goodies thuis gestuurd gekregen en deze keer staan er in de “Ride gids” een paar goede tips om de mentale voorbereiding mee te beginnen. Op de bladzijden 38 en 39 staan een aantal belangrijke tips voor het langzaam rijden, die in het dagelijkse verkeer ook erg goed van pas kunnen komen. Om op dit verhaal aan te sluiten, heb ik voor jullie een aantal filmpjes op Youtube opgezocht.

Het eerste filmpje gaat over het keren op de weg.
https://www.youtube.com/watch?v=36q97-FJ830

Het tweede filmpje gaat over het gebruik van de frictie zone. Dit is het gebied van acceleratie dat tussen een klein beetje kracht op het achterwiel en volle kracht op het achterwiel ligt. Met behulp van de frictie zone kun je je motor heel gecontroleerd tot heel veel dingen bewegen zoals het in het vorige filmpje getoonde keren op de weg of het stapvoets rijden.
https://www.youtube.com/watch?v=m0omPQjkcSY

En in het laatste filmpje worden nog wat extra tips gegeven en zie je een herhaling van de vorige twee filmpjes
https://www.youtube.com/watch?v=UmfFyHmRrLw

Let verder niet op de typisch Amerikaanse manier van presenteren. Maar leer hoe je je motor nog beter onder controle kunt krijgen door deze eenvoudige handelingen.

Naast deze drie filmpjes zijn er nog een heleboel andere filmpjes op Youtube te vinden waarmee het bewustzijn en de technieken voor het veilig motorrijden verdiept kunnen worden. Ook buiten Youtube is een schat aan informatie te vinden over deze onderwerpen, dus mochten er nog koude winter avonden op komst zijn, kunnen jullie hiermee de kennis mooi op pijl brengen. Een voorbereid persoon laat zich immers minder snel verrassen door plotseling veranderende situaties. Doe er je voordeel mee.

Verder wil ik jullie nog even herinneren aan de nieuwsbrief van 9 januari j.l.. Hierin staat een stukje over de Veiligheidstraining waar aan jullie kunnen deelnemen. In deze training kunnen jullie de dingen die in de filmpjes worden behandeld in de praktijk uitvoeren en verdiepen. Michel Menning is een zeer ervaren persoon voor wat betreft het rijden met een motor en hij kan jullie zeker nog verdere tips en handigheidjes mee geven om nog zekerder de weg op te gaan. Zelf heb ik al een paar keer “les” van hem gehad en dat heeft mij elke keer weer een zekerder gevoel op mijn motor gegeven.

Ik wens jullie allemaal een veilig motorseizoen toe en tot bij één van de Ride-outs.

Jullie Safety officer,

Bart Peters

X